Tips & tricks

1. Bitcoin is een experiment: Onderwijs jezelf

Bitcoin staat nog in de kinderschoenen, maak jezelf bewust van alle kansen en alle risico’s. Informeer jezelf en kies een goede Bitcoin-wallet (digitale portemonnee) om je bitcoins in op te slaan. We hebben een korte “Beginnen met Bitcoin” handleiding voor als je helemaal nieuw bent.

2. Denk eraan: Bitcoin is NIET anoniem

In tegenstelling tot wat je misschien hebt gehoord is Bitcoin niet anoniem. Bitcoin-adressen zijn niet gekoppeld aan een persoon maar de Bitcoin transacties daarentegen zijn volledig transparant en traceerbaar. Je kan Bitcoin daarom beter zien als pseudo-anoniem. Afgezien van het feit dat je uberhaupt niks illegaals hoort te doen zou ik er zeker niet Bitcoin bij gebruiken.

3. De Bitcoin koers kan hevig fluctureren, hou daar rekening mee.

4. Investeer geen geld dat je niet kan missen

Deze regel kennen we al van de beurs maar de strekking blijft hetzelfde. Ga er niet vanuit dat Bitcoin je gegarandeerd rijk zal maken en besef je ook dat je al je ingelegde geld kan verliezen.

5. Kies een goede Bitcoin-wallet

Veilig opslaan van je Bitcoins is iets waarover je goed moet nadenken. Kies een goede hardware wallet.

6. Gebruik verschillende en complexe wachtwoorden.

Velen van ons kiezen er uit puur gemak voor om voor meerdere sites hetzelfde (vaak simpele) wachtwoord te gebruiken. Hackers echter kunnen makkelijke wachtwoorden helaas eenvoudig kraken of raden en een wachtwoord kan ook gestolen worden uitlekken enz. Op zijn beurt kunnen dan al je accounts geopend worden door de boosdoener met alle ellende van dien. Gebruik dus daarom voor elk account een uniek en complex wachtwoord. Gebruik eventueel wachtwoord beheer software zoals keepass om al je wachtwoorden veilig op te slaan.

7. Maak back-ups!

Maak regelmatig back-ups van je bitcoins. Multibit en Bitcoin-core hebben allebei de optie beschikbaar om een versleutelde backup te maken van je portemonnee. Doe dit op geregelde basis. Nogmaals: je zal niet de eerste (of de laatste) zijn die er op een dag achter komt dat al zijn bitcoins weg zijn.

8. Pas op met online Bitcoin portemonnees

Online bitcoin portemonnees zijn gemakkelijk in het gebruik maar ze vormen ook een risico. De online dienst kan failliet gaan of gehackt worden en dan is de kans zeer groot dat je al je bitcoins nooit meer terugziet. De geschiedenis van Bitcoin is bezaaid met voorbeelden hiervan met MTgox als meest dramatische voorbeeld. Gebruik bij voorkeur de online dienst als kleingeld-portemonnee en bewaar het grootste deel van je bitcoins op een hardware-wallet of een veilige computer met Bitcoin-core of Multibit software. Dit uiteraard gecombineerd met een goed wachtwoord en backups.

9. Controleer je adressen

Als je bitcoin wil versturen of ontvangen, controleer dan altijd goed het bitcoin-adres. Bitcoin betalingen zijn namelijk onomkeerbaar dus bitcoins verstuurd naar of ontvangen op het verkeerde adres kan je als verloren beschouwen. Sommige software of online diensten geven je ook de mogelijkheid om de hoogte van de transactiekosten zelf te bepalen, let hier ook goed mee op!

10. Denk aan de belastingdienst

Naarmate Bitcoin meer geaccepteerd wordt gaan ook regeringsinstanties ermee bemoeien. Je moet nu bijvoorbeeld al je hoeveelheid digitaal geld opgeven bij de jaarlijkse belastingaangifte en daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven. Hou dus een goede boekhouding bij en ga er maar van uit dat de belastingdienst of een andere regerings-instantie vroeg of laat van zich laat horen.

Image: Cointelegraph